eSpeedway.pl | To co kochasz - żużel
Współpraca

Oswiadczenie kibiców Speedway Wandy Kraków
 2010-07-13 02:26:57  Kamil Jelonek    inf.własna

W związku z ostatnim incydentem, jaki miał miejsce 10 lipca podczas spotkania Kolejarza Opole ze Speedway Wandą Kraków kibice drużyny gości wydali specjalne oświadczenie. Przypomnijmy że mecz zakończył się remisem 45:45. Na trybunach doszło jednak do chuligańskiego wybryku kibiców Odry Opole, którzy wdarli się na trybuny i zaatakowali kibiców Speedway Wandy.

Kraków, 12.07.2010 r.

Szanowni Państwo !
W związku z ostatnimi wydarzeniami jakie miały miejsce podczas spotkania II Ligi Żużlowej w dn.10.07.2010 pomiędzy drużynami Kolejarza Opole i Speedway Wandy Kraków, zdecydowaliśmy się jasno wyrazić nasze stanowisko i opisać sytuację, jaka miała miejsce na stadionie w Opolu. Grupa kibiców Speedway Wandy Kraków została brutalnie zaatakowana przez bandytów w barwach opolskiej Oderki. Została skradziona im flaga, a członkowie grupy zostali pobici. W tym również zaatakowane zostały kobiety. Już przed pierwszym biegiem ochronie został zgłoszony fakt, iż krakowscy fani byli prowokowani. Zostały wysunięte wobec nich żądania oddania szalików i flagi, lub ewentualnie bicia się o nie. Pseudokibice z Opola, którzy wysuwali te żądania, znajdowali się pod wpływem alkoholu, a na stadion dostali się przeskakując przez płot. Niestety nie ostatni raz tego dnia zupełnie bez reakcji ochrony. Na wyraźne powtarzające się prośby, a później żądania wezwania policji pozostawali niewzruszeni. Tak samo zachowali się również, gdy przedstawiciel kibiców z Krakowa zażądał wezwania na miejsce kierownika ochrony lub organizatora. Cały czas bandyci, którzy zagrażali bezpieczeństwu przyjezdnych znajdowali się na stadionie. Bez przerwy podchodzili do nich, wysuwając kolejne żądania i kolejne groźby. Ochrona nie reagowała. Apogeum wszystkiego nastąpiło, gdy dwójka bandytów rzuciła się na kibiców i flagę, zerwała ją a następnie nie niepokojona opuściła obiekt. Ochroniarze zamiast bronić kibiców z Krakowa i  ich własności odpychali ich tylko uniemożliwiając skuteczną obronę ich własności.  Prośby o wezwanie policji na miejsce  zbyto uwagami o tym że bandyci już sobie poszli. Również dopiero po interwencji ekipy z klubu Speedway Wanda została udzielona pomoc medyczna kibicowi z Krakowa, który ucierpiał w zajściu. Zupełnie bez reakcji pozostawał również obecny na tym spotkaniu prezes Opolan, który po zakończeniu meczu stwierdził że nic się wielkiego nie stało i nie potrzebnie kibice z Krakowa rozkręcają aferę. Ocenę jak żenująca i groźna jest taka postawa prezesa klubu na stadionie którego doszło do bandyckiej napaści pozostawiamy już sumieniu każdego z Państwa.

Kibice z Krakowa byli w tym sezonie na każdym meczu wyjazdowym swojej drużyny. Jednak na żadnym z nich nie doszło do tak karygodnych uchybień ze strony organizatora spotkania. Wszędzie spotykaliśmy się z życzliwością i chęcią pomocy w każdej sprawie. Tak też również staraliśmy się traktować kibiców gości u nas. Chcemy podkreślić, że nie winimy o zaistniałą sytuację sympatyków Kolejarza Opole, oni nas wspierali i nie mieli nic wspólnego z bandyckim zachowaniem pseudofanów z Oderki. W trakcie i po meczu sami czuli się zażenowani zachowaniami wprost z piłkarskich trybun i przepraszali nas za te zajścia. Oni również padli ofiarą gróźb i wyzwisk na tym samym meczu.

Niestety sternicy klubu z Opola wykazali się zupełnym brakiem profesjonalizmu. Brak reakcji na zachowania na trybunach zagrażające życiu i zdrowiu kibiców doprowadzi kiedyś do tragedii. Nie można pozostać obojętnym wobec takich wypadków. Od jednego z ochroniarzy nieoficjalnie usłyszeliśmy że klub nie wezwał policji na stadion, bo policja wystawia fakturę za taką interwencję, a  środków na to brak. Nie można oszczędzać na bezpieczeństwie kibiców! Żużel jest sportem, który oglądać do tej pory z trybun mogły bezpiecznie rodziny z dziećmi, kibice przyjezdni, i każdy kto tylko miał ochotę. Postępowanie klubu z Opola wobec przypadków tak skrajnych jak ten, który miał miejsce w sobotę, godzi w ten wizerunek i zabija ten sport. Apelujemy do wszystkich działaczy, sympatyków i osób odpowiedzialnych za sport żużlowy i organizacje spotkań, by nie dopuścili nigdy więcej do tak groźnych zaniedbań w sprawie ochrony spotkań.

Wobec powyższego domagamy się oficjalnego zajęcia stanowiska przez Klub Kolejarz Opole w sprawie zajść w sobotę, kroków jakie zostaną podjęte by uniemożliwić w przyszłości tego typu sytuacje i formy zadość uczynienia fanklubowi Speedway Wanda Kraków utraconej w wyniku braku profesjonalnej ochrony flagi. Oświadczamy również, iż rozważamy podjęcie stosownych kroków prawnych wobec postawy organizatorów meczu i konsultujemy z prawnikami kolejne kroki w tej kwestii.

Oficjalny fanklub Speedway Wanda Kraków „ Wandziarze’10”

Relacje live

Partner
Ostatni wywiad
   Sebastian Szostak: Najważniejsze to dobrze punktować

W tej chwili cały świat sportowy stoi w miejscu. Każdy wyczekuje aż pandemia koronawirusa się zakończy, a sportowcy będą mogli wrócić do uprawiania dyscyplin, z których słyną. Nie inaczej jest z żużlowcami. W tym momencie sytuacja zmusza ich do trenowania w domowym zaciszu. Udało się jednak poprosić wychowanka Arged Malesa TŻ Ostrovia - Sebastiana Szostaka, o udzielenie krótkiego wywiadu. Ostrowianin odpowiedział na pytania przez szklany ekran.

Więcej wywiadów
Ostatni felieton
   Szpilki na żużlu #1: Żużel w koronie

Ten sezon jest dziwny. Wszyscy musieliśmy przyzwyczaić się do nowej rzeczywistości, która wpłynęła również na żużel. Chyba powinniśmy się jednak cieszyć. W końcu PGE Ekstraliga wystartowała jako jedna z pierwszych profesjonalnych lig sportowych w Polsce. Na początku wszystko szło super. Do czasu. No cóż...

Więcej felietonów
Ostatni artykuł
   Początki pierwszej ligi oraz zwycięzcy rozgrywek

Zbliżają się rozgrywki eWinner 1. Ligi Żużlowej. Kibice pierwszoligowych zespołów już odliczają dni, żeby obejrzeć ukochaną drużynę. Przy tej okazji warto przyjrzeć się jakie drużyny kiedyś wygrywały pierwszą ligę? Prezentuję artykuł, który poświęcony jest początkom rozgrywek na drugim szczeblu rozgrywek w Polsce, a także ich zwycięzcom.

Więcej artykułów
Design by Danno - Copyright by eSpeedway.pl - Engine by wmaster.eu