eSpeedway.pl | To co kochasz - żużel
Współpraca

Oswiadczenie kibiców Speedway Wandy Kraków
 2010-07-13 02:26:57  Kamil Jelonek    inf.własna

W związku z ostatnim incydentem, jaki miał miejsce 10 lipca podczas spotkania Kolejarza Opole ze Speedway Wandą Kraków kibice drużyny gości wydali specjalne oświadczenie. Przypomnijmy że mecz zakończył się remisem 45:45. Na trybunach doszło jednak do chuligańskiego wybryku kibiców Odry Opole, którzy wdarli się na trybuny i zaatakowali kibiców Speedway Wandy.

Kraków, 12.07.2010 r.

Szanowni Państwo !
W związku z ostatnimi wydarzeniami jakie miały miejsce podczas spotkania II Ligi Żużlowej w dn.10.07.2010 pomiędzy drużynami Kolejarza Opole i Speedway Wandy Kraków, zdecydowaliśmy się jasno wyrazić nasze stanowisko i opisać sytuację, jaka miała miejsce na stadionie w Opolu. Grupa kibiców Speedway Wandy Kraków została brutalnie zaatakowana przez bandytów w barwach opolskiej Oderki. Została skradziona im flaga, a członkowie grupy zostali pobici. W tym również zaatakowane zostały kobiety. Już przed pierwszym biegiem ochronie został zgłoszony fakt, iż krakowscy fani byli prowokowani. Zostały wysunięte wobec nich żądania oddania szalików i flagi, lub ewentualnie bicia się o nie. Pseudokibice z Opola, którzy wysuwali te żądania, znajdowali się pod wpływem alkoholu, a na stadion dostali się przeskakując przez płot. Niestety nie ostatni raz tego dnia zupełnie bez reakcji ochrony. Na wyraźne powtarzające się prośby, a później żądania wezwania policji pozostawali niewzruszeni. Tak samo zachowali się również, gdy przedstawiciel kibiców z Krakowa zażądał wezwania na miejsce kierownika ochrony lub organizatora. Cały czas bandyci, którzy zagrażali bezpieczeństwu przyjezdnych znajdowali się na stadionie. Bez przerwy podchodzili do nich, wysuwając kolejne żądania i kolejne groźby. Ochrona nie reagowała. Apogeum wszystkiego nastąpiło, gdy dwójka bandytów rzuciła się na kibiców i flagę, zerwała ją a następnie nie niepokojona opuściła obiekt. Ochroniarze zamiast bronić kibiców z Krakowa i  ich własności odpychali ich tylko uniemożliwiając skuteczną obronę ich własności.  Prośby o wezwanie policji na miejsce  zbyto uwagami o tym że bandyci już sobie poszli. Również dopiero po interwencji ekipy z klubu Speedway Wanda została udzielona pomoc medyczna kibicowi z Krakowa, który ucierpiał w zajściu. Zupełnie bez reakcji pozostawał również obecny na tym spotkaniu prezes Opolan, który po zakończeniu meczu stwierdził że nic się wielkiego nie stało i nie potrzebnie kibice z Krakowa rozkręcają aferę. Ocenę jak żenująca i groźna jest taka postawa prezesa klubu na stadionie którego doszło do bandyckiej napaści pozostawiamy już sumieniu każdego z Państwa.

Kibice z Krakowa byli w tym sezonie na każdym meczu wyjazdowym swojej drużyny. Jednak na żadnym z nich nie doszło do tak karygodnych uchybień ze strony organizatora spotkania. Wszędzie spotykaliśmy się z życzliwością i chęcią pomocy w każdej sprawie. Tak też również staraliśmy się traktować kibiców gości u nas. Chcemy podkreślić, że nie winimy o zaistniałą sytuację sympatyków Kolejarza Opole, oni nas wspierali i nie mieli nic wspólnego z bandyckim zachowaniem pseudofanów z Oderki. W trakcie i po meczu sami czuli się zażenowani zachowaniami wprost z piłkarskich trybun i przepraszali nas za te zajścia. Oni również padli ofiarą gróźb i wyzwisk na tym samym meczu.

Niestety sternicy klubu z Opola wykazali się zupełnym brakiem profesjonalizmu. Brak reakcji na zachowania na trybunach zagrażające życiu i zdrowiu kibiców doprowadzi kiedyś do tragedii. Nie można pozostać obojętnym wobec takich wypadków. Od jednego z ochroniarzy nieoficjalnie usłyszeliśmy że klub nie wezwał policji na stadion, bo policja wystawia fakturę za taką interwencję, a  środków na to brak. Nie można oszczędzać na bezpieczeństwie kibiców! Żużel jest sportem, który oglądać do tej pory z trybun mogły bezpiecznie rodziny z dziećmi, kibice przyjezdni, i każdy kto tylko miał ochotę. Postępowanie klubu z Opola wobec przypadków tak skrajnych jak ten, który miał miejsce w sobotę, godzi w ten wizerunek i zabija ten sport. Apelujemy do wszystkich działaczy, sympatyków i osób odpowiedzialnych za sport żużlowy i organizacje spotkań, by nie dopuścili nigdy więcej do tak groźnych zaniedbań w sprawie ochrony spotkań.

Wobec powyższego domagamy się oficjalnego zajęcia stanowiska przez Klub Kolejarz Opole w sprawie zajść w sobotę, kroków jakie zostaną podjęte by uniemożliwić w przyszłości tego typu sytuacje i formy zadość uczynienia fanklubowi Speedway Wanda Kraków utraconej w wyniku braku profesjonalnej ochrony flagi. Oświadczamy również, iż rozważamy podjęcie stosownych kroków prawnych wobec postawy organizatorów meczu i konsultujemy z prawnikami kolejne kroki w tej kwestii.

Oficjalny fanklub Speedway Wanda Kraków „ Wandziarze’10”

Relacje live

Partner
Ostatni wywiad
   Sebastian Szostak: Najważniejsze to dobrze punktować

W tej chwili cały świat sportowy stoi w miejscu. Każdy wyczekuje aż pandemia koronawirusa się zakończy, a sportowcy będą mogli wrócić do uprawiania dyscyplin, z których słyną. Nie inaczej jest z żużlowcami. W tym momencie sytuacja zmusza ich do trenowania w domowym zaciszu. Udało się jednak poprosić wychowanka Arged Malesa TŻ Ostrovia - Sebastiana Szostaka, o udzielenie krótkiego wywiadu. Ostrowianin odpowiedział na pytania przez szklany ekran.

Więcej wywiadów
Ostatni felieton
   Czy liga bez obcokrajowców ma sens?

Żużel w Polsce ma coraz większe problemy. Ostatnie wydarzenia pokazują, że śmiało można mówić o lekkim kryzysie. Sytuacji nie poprawiła informacja, którą przekazały wczoraj zagraniczne federacje. Władze czarnego sportu w Szwecji, Danii i Wielkiej Brytanii wycofały zgody tamtejszym zawodnikom na jazdę w Polsce w PGE Ekstralidze. Czy polska najwyższa klasa rozgrywkowa ma sens bez występów obcokrajowców?

Więcej felietonów
Ostatni artykuł
   Ograniczniki obrotów obowiązkową częścią silnika

W sezonie 2020 dojdzie do kluczowej zmiany technicznej, o której spekulowano już od kilku miesięcy. W każdym silniku żużlowego motocykla musi znajdować się tzw. ogranicznik obrotów. Jest to integralna część układu zapłonowego, której zadaniem jest odcinanie iskry przy przekroczeniu 13500 obrotów. Ma to zwiększyć żywotność silnika i zapobiegać defektom, wskutek czego zmniejszą się koszty eksploatacji tej części motocykla.

Więcej artykułów
Design by Danno - Copyright by eSpeedway.pl - Engine by wmaster.eu